Inhuren / inlenen ZZP-er /Freelancer toch nog mogelijk?

Welke criteria maken het mogelijk om ZZP-er / Freelancer in te huren / lenen?

Maart, 2025

Wetsvoorstel Vbar aangepast n.a.v. arrest Hoge Raad Uber / FNV

Minister Eddy van Hijum gaat het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) aanpassen, aan het arrest van de Hoge Raad in de zaak Uber / FNV van 21 februari 2025  (ECLI:NL:HR:2025:319). In voornoemd arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat het gezichtspunt ‘ondernemerschap’ geen doorslaggevende rol heeft, maar volwaardig en even gelijkwaardig dient te worden meegewogen naast de andere omstandigheden. Ondernemerschap is dus niet minder belangrijk of belangrijker  dan andere gezichtspunten. Dat maakt dat er dus geen rangorde meer bestaat tussen de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest en dat ondernemerschap bepalend kan zijn, maar niet per definitie doorslaggevend hoeft te zijn.

Kenmerken van ondernemerschap zijn o.a. of iemand BTW afdraagt, investeert in het eigen bedrijf of tijd en geld besteedt aan het werven van klanten. In het huidige wetsvoorstel Vbar wordt er gekeken naar enerzijds 5 criteria rondom de aansturing in het werk en anderzijds 5 criteria over werken voor eigen risico. Pas als die criteria in evenwicht waren werd er gekeken of iemand zich buiten de arbeidsrelatie gedraagt als ondernemer. Het zogeheten ‘extern ondernemerschap’. Door de voorgestelde wijziging gaat het extern ondernemerschap volwaardig meewegen, naast de aansturing in het werk en het werken voor eigen risico.

Handhaving Belastingdienst

Voor de huidige handhaving door de Belastingdienst heeft het aangepaste wetsvoorstel overigens geen gevolgen. De Belastingdienst handhaaft immers momenteel al op deze manier op schijnzelfstandigheid, namelijk rekening houdend met huidige wet- en regelgeving en jurisprudentie. Daardoor is het nu al het gebruik om alle criteria mee te wegen om echte zelfstandigen te onderscheiden van werknemers die in loondienst horen.

Informeren Kamers over stand van zaken

Minister Van Hijum (SZW) en staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane) hebben inmiddels de Tweede Kamer over de voortzetting van het wetsvoorstel Vbar en over de stand van zaken na het opheffen van het handhavingsmoratorium voor schijnzelfstandigheid per brief op 27 maart 2025 geïnformeerd.  In de voornoemde brief schrijven dat zij als gevolg van de opheffing van het handhavingsmoratorium zien, dat de arbeidsmarkt in beweging is. Zo zijn er organisaties actief bezig om de manier van werken aan te passen, zodat een opdracht toch door een zelfstandige ingevuld kan worden. Maar ook zijn er organisaties in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de kinderopvang die werkenden – die eerder mogelijk als schijnzelfstandige aan de slag waren – hebben overtuigd om in loondienst te komen.

Heeft u behoefte aan advies, hoe een freelancer / zzp-er toch ingehuurd kan worden, dat weet u ons te vinden.