Inlenersbeloning afgeschaft met ingang van 1 januari 2026

Uitzend (NBBU ABU) CAO gelijkwaardige beloning

Mei, 2025

Inleiding loonverhoudingsvoorschrift

Werkgevers die werknemers uitlenen aan opdrachtgevers om onder leiding en toezicht van die opdrachtgevers werkzaamheden te verrichten (wettelijk gezien als uitzenden), hebben al sinds jaar en dag te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). En meer specifiek wanneer het aankomt op gelijke beloning, artikel 8 Waadi (zogenaamde loonverhoudingsvoorschrift). Hetgeen betekent, dat op iedere beloningscomponent, minimaal gelijkwaardig beloond dient te worden. Hierbij mag niet gedaan worden aan cherry picking c.q. pakketvergelijking, door b.v. te zeggen: u verdient meer dan de eigen werknemers van de inlener, dus over die vrije dagen die zij meer hebben, moet u niet zeuren’.

Inlenersbeloning

Op basis van artikel 8 lid 3 Waadi, kan er bij CAO wettelijk afgeweken worden, van het loonverhoudingsvoorschrift en dat is op grond van de Uitzend CAO (artikel 18 daarvan) dan ook jarenlang gedaan, middels de zogenaamde inlenersbeloning. Die voornoemde inlenersbeloning, is in de loop der jaren gegroeid, naar inmiddels 10 componenten.

Jurisprudentie Hoge Raad ECLI:NL:HR:2024:1303

Op grond van recente jurisprudentie van de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:1303), waarbij zij verwijst naar het arrest Randstad Empleo van 22 februari 2024 van het Europese Hof, is echter uitgemaakt, dat alle huidige of toekomstige voordelen in geld of natura die aan werknemers in het kader van de dienstbetrekking worden toegekend, ook moeten worden toegekend aan ingeleende krachten.

Vakbonden

De vakbonden waaronder het FNV hebben in het kader van de onderhandelingen over de nieuwe Uitzend CAO, gewacht op de voornoemde jurisprudentie en roken spreekwoordelijk gezegd bloed en wilden volledig gelijke rechten voor de uitzendkrachten. Een kleinere vakbond de LBV heeft nu een wel een akkoord gesloten met de ABU en de NBBU, waardoor de nieuwe Uitzend CAO een feit is. De FNV was not amused en heeft zelfs getracht, middels een rechtszaak de kantonrechter te laten oordelen, dat het LBV geen onafhankelijke vakbond is en dat zij daarom geen cao’s mag sluiten. De kantonrechter is hier echter niet in mee gegaan.

Pakketvergelijking in Uitzend CAO m.i.v. 1 januari 2026

Het akkoord dat gesloten is, betreft een de al eerder aangehaalde pakketvergelijking, waardoor er dus nu wel onderdelen tegen elkaar weggestreept kunnen worden c.q. uitgeruild kunnen worden. Dat brengt (nog meer) met zich mee, dan nu al het geval is, dat aan iedere opdrachtgever gevraagd dient te worden, welke arbeidsvoorwaarden er exact gelden bij die klant. Denk hierbij o.a. aan:

  • Hoeveelheid verlof vakantie dagen;
  • Percentage vakantietoeslag;
  • Loon en overige vergoedingen;
  • etc.

E.e.a. bovenop de nieuwe pensioenregeling voor uitzendkrachten (vanaf 1 januari 2026). De bruto-pensioenpremie in de nieuwe pensioenregeling van StiPP wordt 23,4%. Werkgevers gaan 15,9% pensioenpremie betalen en werknemers betalen 7,5%

Het voornoemde heeft uiteraard gevolgen voor de kostprijs(berekening).

Heeft u behoeft aan advies op bovenstaand gebied, dan weet u ons te vinden.